Важни срокове за предстоящите местни избори на 29 октомври 2023 г.

местни избори 2023

Половин година след предсрочните парламентарни избори на 2 април българските граждани отново ще отидат до урните, за да дадат гласа си за своя кандидат за кмет или общински съветник. Президентът Румен Радев вече насрочи датата, на която ще се случи това – 29 октомври, а няколко дни по-късно Централната избирателна комисия (ЦИК) прие и публикува хронограмата с важните срокове за местния вот.

Според нея до 13 септември по-голямата част от претендентите за местната власт вече ще бъдат известни, тъй като тогава изтича срокът за партиите и коалициите да подадат заявления за участие в ЦИК. Няколко дни по-късно (18 септември) е крайният срок и за местните коалиции и инициативни комитети, които трябва да подадат заявления в Общинските избирателни комисии (ОИК). На 26 септември ОИК регистрира кандидатските листи.

На следващия ден – 27 септември – изборната администрация ще определи с жребий номерата на партиите и коалициите, които всеки избирател отбелязва в деня на вота. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписването на заявлението в регистъра на ОИК.

Новост в хронограмата за местния вот е, че този път изборната комисия изрично е посочила, че до 28 септември администрацията на Министерския съвет трябва да определи вида и размерите на параваните за гласуване. На вота през април такова указание липсваше и това доведе до прехвърляне на топката между областните администрации, държавата и ЦИК за това кой трябва да наложи критерии за начина, по който да изглеждат параваните. В крайна сметка резултатът беше, че секционните комисии сами решаваха как технически да организират тази част от процеса, което на места доведе до нарушаване на правилата в Изборния кодекс.

Началото на предизборната кампания по традиция е месец преди вота, т.е. започва на 29 септември, а до 30 септември общинските избирателни комисии трябва да назначат секционните избирателни комисии след консултации между партиите.

Мога ли и как да гласувам на друг адрес?

Избирателите, които на местните избори на 29 октомври искат да гласуват за кмет и общински съветници в населено място, различно от постоянния им адрес, трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната администрация до 14 октомври. Условие обаче е да имат настоящ адрес поне от шест месеца преди деня на вота, т.е. поне от 28 април.

Избирателите, променили адресната си регистрация в друго населено място в Република България след 28 април 2023 г., имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес. За да могат да гласуват по настоящ адрес, избирателите трябва да подадат в писмен или електронен вид заявление до общинската администрация, което да съдържа следната информация:

  • ЕГН
  • номер на документа за самоличност
  • подпис.

Целта на подаването на заявление за гласуване по настоящ адрес е да бъдат променени избирателните списъци. Справка за номера и адреса на избирателната секция ще може да се прави на сайта на ГРАО.

Изборния кодекс не предвижда разкриване на секции в чужбина за местни избори. Това означава, че български граждани, които временно пребивават извън граница, т.е. такива, които са на почивка, в командировка или на гости, няма да имат възможност да гласуват. Същото важи и за постоянно живущите в чужбина.
 
До 19 октомври всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, допуснати спрямо него, с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметския наместник.

За избирателите с увреждания

Хората с трайни увреждания трябва да подадат заявления (писмено или онлайн) за гласуване с подвижна избирателна кутия не по-късно от 14 октомври. За да се образува подвижна секция за дадено населено място, трябва да има подадени поне десет заявления.

Хората с увреждания могат да подават заявления за гласуване и до пет дни преди изборния ден, но ще могат да бъдат включени към списъка на гласуващи с подвижна секция само ако в района им вече има образувана такава.

Както обичайно, ще може да се гласува и в болници, затвори, на кораби и за да се образува секция, трябва да има поне десет желаещи.

Източник: dnevnik.bg

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *