Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври

Местни избори 2023 година

Президентът Румен Радев е подписал днес указ, с който насрочва изборите за кметове и общински съветници за 29 октомври. Това означава, че предизборната кампания ще започне на 28 септември.

В София, Пловдив и Варна освен кметове на общини, ще се избират и кметове на райони. Там, където има балотажи, т.е. няма избран кмет с над 50% от гласовете на първия тур, те ще се проведат на 5 ноември.

Последните местни избори бяха на 27 октомври 2019 г.

Държавният глава е определил датата след работна среща с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.

В разговора са обсъдени спецификите на местния вот и предстоящата работа по организацията на изборния процес. От ЦИК са запознали президента с техническите и логистичните особености, с които комисията трябва да се съобрази за местните избори, и готовността й за тяхното провеждане.

Това ще са първите местните избори, в които навсякъде ще има възможност да се гласува и с устройство за машинно гласуване, и с бюлетина. За вота през 2019 г. бе направена промяна в изборното законодателство, която отмени машинното гласуване, такова трябваше да се проведе в над 6 хил. секции.

Източник: dnevnik.bg

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *